Hildebrandstraat 14
5242 GE Rosmalen
06-20406009
073-5217753
b.vandermeer@home.nl
http://www.bobvandermeer.info
http://www.bullying.nl

FWF | Afdrukken |  E-mail

Een school voor basisonderwijs had tekeningen van Fiep Westendorp, de tekenaresse van de boeken van Annie M.G. Schmidt, gebruikt om ze te voorzien van regels om pesten en buitensluiten door leerlingen van groepen 1 tot en met 3 tegen te gaan. Als idee goed, maar wettelijk strafbaar. Op deze tekeningen rust namelijk copyright en is het strafbaar ze zonder toesteming van de auteur of erven te gebruiken. Om voor leerlingen van deze groepen toch regels en pictogrammen te hebben, nam ik contact op met de Fiep Westendorp Foundation (FWF). Hans van der Voort, directeur van de FWF, was direct enthousiast, waarna het idee samen werd uitgewerkt.

Op woensdag 7 september 2011 bracht de Fiep Westendorp Foundation het volgende persbericht naar buiten:
Amsterdam - september 2011. Pesten is een onderwerp dat tegenwoordig steeds vaker in de media verschijnt. Wat niet iedereen weet, is dat pesten zelfs bij kleuters voorkomt.
In samenwerking met psycholoog Bob van der Meer biedt de Fiep Westendorp Foundation vanaf vandaag daarom antipestkaarten aan voor het basisonderwijs.
Psycholoog Bob van der Meer is gespecialiseerd op het gebied van pestgedrag bij kinderen en zorgde voor de inhoud van de kaarten.
De kaarten zijn bestemd voor de leerlingen van groepen 1 tot en met 3 van het basisonderwijs. Omdat deze kinderen in veel gevallen nog niet kunnen lezen, hebben Bob van der Meer en de Fiep westendorp Foundation de regels voorzien van voor zichzelf sprekende pictogrammen van Nederlands bekendste kleuters, Jip en Janneke.
Het idee voor het werken met regels is afkomstig van de Zwitserse ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget. Hij deed onderzoek naar de ontwikkeling van moreel gedrag bij kinderen. Om uitgebreide discussies te voorkomen is een aantal regels positief en een aantal regels negatief geformuleerd. Informatie over pestgedrag bij kleuters, Piagets theorie over de relatie tussen regels en moreel gedrag en suggesties voor het gebruik van de antipestkaarten zijn op www.pesten.net geplaatst.
De kaarten zijn voor scholen te bestellen via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Voor de kaarten wordt vijf euro in rekening gebracht.
Indien men meer dan vijf mapjes tegelijk wilt bestellen, kunt u contact opnemen met de Fiep Westendorp Foundation via Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

EINDE

Meer informatie                                
Fiep Westendorp Foundation              
Nicky Onrust                                       
Johannes Vermeerplein 5
1071 DV Amsterdam                             
020-4713925     

Interviews
Drs. Bob van der Meer
Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
073-5217753/06-20406009
www.pesten.net

 
© 2018 Bob van der Meer