Hildebrandstraat 14
5242 GE Rosmalen
06-20406009
073-5217753
b.vandermeer@home.nl
http://www.bobvandermeer.info
http://www.bullying.nl

Project P, artikel van Eefje Oomen, Algemeen Dagblad 11-03-2014 | Afdrukken |  E-mail
PROJECT P
Eefje Oomen

HILVERSUM – Ook de experts die vanaf het begin intensief bij het gekraakte pestprogramma ‘Project P’ betrokken zijn geweest, zijn furieus over het uiteindelijke resultaat. Ron Scholte, hoogleraar jeugdzorg, spreekt van een ‘wanproduct’. Scholte zal RTL5 of producent SkyHigh voor de rechter slepen als zij zijn naam aan het programma verbinden.

Ron Scholte kon zij oren vorige week bijna niet geloven. ‘Project P’, het programma over pesten waar hij vorig jaar intensief over had meegepraat, bleek plots toch op tv te komen. De hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen dacht lange tijd dat er niets meer van zou komen. “Ik had te horen gekregen dat het te groot, te omslachtig en te ingewikkeld was geworden en dat het in de ijskast was gezet”. 

Scholte had er nog enthousiast en onbezoldigd aan meegewerkt omdat de producenten – dacht hij – op ‘een integer, goed programma’ leken aan te sturen. De eerste opzet zag er dan ook ‘totaal anders’ uit. Scholtes verhaal wordt, zo blijkt uit een reconstructie van deze krant, bevestigd door de ook betrokken hoogleraar Sociologie René Veenstra (Rijksuniversiteit Groningen), psycholoog/presentator Kas Stuyf (bekend van ‘De straat’), Bob van der Meer (psycholoog/schrijver van boeken over pesten) en freelance/tv-maker Lisanne Faddegon.
 
In her eerste format dat ook al de naam ‘Project P’ had, lag de presentatie bijvoorbeeld niet in handen van BN-ers Johnny de Mol en Dennis Weening, maar van een psycholoog. En die zou ook nog eens hulp krijgen van experts op het gebied van pesten. Ook zou de hele klas, waar de gepeste jongen in zat, van vrijdag tot zondag samen op kamp gaan. Dit om niet ‘in het negatieve’ te blijven en ‘de teamgeest te versterken’. Bovendien zou sprake zijn van uitgebreide nazorg.
Lisanne Faddegon, die er in opdracht van SkyHigh onderzoek voor deed, hoopte in die tijd zelfs dat er ‘een antipestmethode’ voor alle middelbare scholen uit voort zou komen. “Net zoals bij zo’n programma als ‘Over de streep’ met Arie Boomsma. Daar hoeft geen camera bij om het op school te kunnen gebruiken”. Ook Faddegon, die zichzelf ‘idealistisch’ noemt, was ervan overtuigd dat er íets moois’ uit zou komen. “Ik mocht drie maanden onderzoek doen. Drie maanden. Een week is normaal in de tv-wereld”.
 
De inzet van de verborgen camera’s was tijdens de brainstrormsessies in het gebouw van producent SkyHigh in Hilversum wel al direct een heikel punt. Scholte en Veenstra waren tegen. Volgens hen  heiligde het doel het middel in dit geval niet.
Veenstra: “We waren toen al bezorgd dat de gepeste jongere die zijn klasgenoten stiekem zou filmen, als verrader zou worden gezien en dat het dan allemaal nog erger zou worden. Precies zoals nu – helaas – lijkt te gebeuren”.
 
Ook vonden de twee hoogleraren dat de betrokken scholen tevoren ingelicht moesten worden. Scholte: “De school moest weten wat er zou gaan spelen: het gevoel van veiligheid is cruciaal”. Was er wat met hun advies gedaan, dan was het nu niet op een rechtszaak uitgelopen. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet, dat niet wil dat de verborgen camera-shots worden uitgezonden, heeft inmiddels een kort geding tegen RTL aangekondigd.
 
Het heeft er volgens Scholte ‘alle schijn’ van dat de programmamakers uiteindelijk voor ‘goedkoop effectbejag’ zijn gegaan. Alleen al door de oproep van Johnny de Mol: “Wij komen het oplossen”.  Pesten los je niet zomaar op. Het is een zeer ingewikkeld groepsproces waarbij er aandacht moet zijn voor de hele groep. Niet alleen voor de gepeste. Ook voor de pesters. En voor de ‘bystanders’, de jongeren die niet meedoen, maar ook niet optreden”.
 
Ook psycholoog Kas Stuyf benadrukt dat het pestprobleem ‘nooit structureel’ kan worden aangepakt als alleen de getreiterde leerling wordt belicht. “Als je alleen vanuit het begrip ‘slachtoffer’ of ‘dader’ denkt, mis je de essentie. De pesters zijn soms net zo onzeker als de gepesten. Soms zijn zij vroeger zelf gepest. Hoe raar het misschien ook klinkt: zij verdienen ook aandacht”.
 
Stuyf heeft steeds op genoeg nazorg gehamerd. “Ik weet dat tv bepaalde wetten heeft; dat het spannend moet zijn. Maar ik verleen er alleen mijn naam aan als de deelnemers goed begeleid worden. Zij moeten er wijzer van worden. Met sommige deelnemers van het eerste seizoen van ‘Van de straat' heb ik nog steeds contact”.
Psycholoog Bob van der Meer ziet één lichtpuntje te midden van alle commotie. “Het zet iedereen in ieder geval weer aan het denken over hoe je het probleem kan oplossen”. Maar hoogleraar Scholte is ‘zeer bezorgd’ dat al het gedoe uiteindelijk alleen maar negatieve effecten zal hebben. “Verergert de situatie van de gepeste tieners niet, nu ze als verklikkers worden gezien? En hoe zal het de pesters vergaan? In het ergste geval gaat hun sociale status op school juist omhoog door deze tv-uitzendingen”. 

Bron: Algemeen Dagblad, Eefje Oomen, vrijdag 11 maart 2014
   
 


 
© 2019 Bob van der Meer